El joc del riu és un projecte cocreat amb l'escola Ridolaina de Montellà del Cadí, que sorgeix quan ens adonem que les escoles de Catalunya, i especialment dels territoris de muntanya com els Pirineus, no tenen materials adients a la seva realitat per a treballar temes de natura i sostenibilitat. Així mateix els visitants, escoles i instituts d’altres indrets que s’acosten a les muntanyes tampoc en troben.
Volem que els infants i joves del nostre territori coneguin millor l'entorn que els envolta.
L'objectiu del joc és que els i les alumnes aprenguin la flora i fauna del riu, alhora que les claus per assegurar una bona qualitat ecològica de l’aigua i així prendre consciència de la fragilitat dels ecosistemes i la seva biodiversitat.
Creiem que per conservar el medi cal estimar-lo, i per estimar-lo, cal conèixer-lo bé.
Description of the project. Main features, strengths and differentials.
Jugues la primera partida amb nosaltres?
Hola!
Sóc la truiteta Conxita. Vaig néixer fa unes setmanes en aquestes aigües tan nétes del Pirineu. I tinc un problema. M’haurieu d’ajudar.
He de trobar a la meva mare, que ja fa uns dies va marxar riu avall. M’agradaria que m’acompanyessiu, perquè segur que juntes podrem superar tots els obstacles i aconseguir-ho. Què? M’acompanyeu?
Comencem a dalt de tot de les muntanyes i haurem d’anar baixant pel riu a mesura que tirem el dau.
El més important, hem d’aconseguir un riu amb una bona qualitat ecològica per això hi han aquests termòmetres que mesuren el pH, els nitrats, l’oxigen dissolt i els macroinvertebrats.
Cada casella representa un macroinvertebrat del riu.
Per saber-ne més d’aquests animalons només cal mirar la fitxa de “macroinvertebrats” que hi ha al joc.


Veieu aquest munt de cartes que hem barrejat bé i estan cap per avall? Després de tirar el dau i caure en una casella n’haurem d’agafar una i fer el que ens diu. Hi ha cartes que ens fan avançar o retrocedir dins el tauler i d'altres que ens fan pujar o baixar algun termòmetre o tots.

El joc acaba si en arribar al mar, els termòmetres estan de tal manera que l'ecostrimed us situa a la casella verda, blava o groga.
I això ho podrem saber segons els resultats de cada termòmetre i la qualitat ecològica de l'aigua que haguem aconseguit!
Amb aquest projecte volem elaborar un material didàctic i educatiu per tal que els i les alumnes aprenguin, jugant, sobre biodiversitat i que és rellevant per preservar-la.
L'objectiu del micromecenatge, és la producció de 200 jocs per tal d'oferir-los a :
- Serveis Educatius de Catalunya i Centres de Recursos Pedagògics: Que el facilitaran a les escoles del territori en format préstec.
- Camps i entorns d'aprenentatge: Perquè puguin deixar-los en préstec a les escoles i instituts o utilitzar-los en les seves activitats ambientals amb alumnat i/o visitants.
- Parcs Naturals: Perquè puguin utilitzar-los en les seves activitats ambientals amb l'alumnat i/o visitants.
T'apuntes?
Suma't per aprendre de la biodiversitat del nostre entorn i preservar els entorns naturals.
Why this is important
Recordes quan jugaves a jocs de taula amb la família?
Aquell moment màgic al voltant d'un joc on compartir una bona estona.
Amb el Joc del Riu volem recuperar aquests moments, perquè nens/es i joves aprenguin mentre juguen.
Amb el suport de les famílies, escoles, i entitats ambientals volem fer possible el coneixement universal dels ecosistemes dels nostres rius, i així d'una manera lúdica, que serveixi per tenir unes bones pràctiques a la natura.
Demanem la vostra col·laboració per poder tirar endavant el projecte i que arribi de manera gratuïta i universal, a tots els nens/nenes i joves de Catalunya a través de centres educatius, parcs naturals i entitats d'educació ambiental.
Team and experience
La Fundació Kilian Jornet compta amb un equip multidisciplinari dinàmic i amb un fort compromís amb la natura, la muntanya, la justícia social i els drets humans. La Fundació s’ha convertit en el punt de trobada de diversos/es amants de la natura i la muntanya amb un objectiu comú, la conservació dels entorns muntanyencs.
Kilian Jornet, president de la Fundació, inicià aquest projecte amb la voluntat de treballar plegats/es per tal de preservar el medi natural, així com revertir els efectes devastadors del canvi climàtic.
La Fundació i el seu equip, treballen en tres pilars claus; l'educació, la recerca i diferents projectes d'acció directa, per tal de generar un canvi cap a un món i una societat més sostenible.
El projecte Joc del Riu, està liderat per la Coordinadora d'Educació Núria Burgada.
Mestre amb més de trenta anys d'experiència que ha comptat amb el suport d'experts en biodiversitat per a una correcta elaboració del joc, tant en la part docent com tècnica.
Tota l'edició, producció i muntatge del joc s'ha dut a terme amb l'ajuda de professionals i empreses locals, afavorint el desenvolupament econòmic del territori.
Si vols conèixer més sobre l'equip de la Fundació, fes clic aquí.