Ens ajudeu a aturar l'ampliació de l'escorxador i a frenar la contaminació?

Header image
Watch video
 • Location Sant Vicenç de Torelló, España
Finished 07 / 03 / 2022
Funded!
Received
€ 4.971
Minimum
€ 2.500
Optimum
€ 5.500
81 Backers

Contributing € 20

Correu d'agraiment i informatiu i Lamina dibuix Castell dels Torelló

Correu d'agraiment amb informació de les accions que es portin a terme aixís com informació de les despeses + Lamina dibuix Castell dels Torelló firmada per autor

> 34 Backers

Contributing € 50

Correu d'agraiment amb informació de les accions que esportin a terme + 2 Lamines d'un dibuix del municipi feta per artista local

Correu d'agraiment amb informació de les accions que es portin a terme aixís com informació de les despeses + Lamina dibuix Castell dels Torelló + Torre d'aigua firmada per autor

> 17 Backers

Contributing € 100

Correu d'agraiment amb informació de les accions que esportin a terme + 3 Lamines d'un dibuix del municipi feta per artista local + Llibre de poesia d'escriptor local

Correu d'agraiment amb informació de les accions que es portin a terme aixís com informació de les despeses + Lamina dibuix Castell dels Torelló + Torre d'aigua + Font del Basalet firmada per autor.
Llibre de poesia d'autor local

> 08 Backers

Contributing € 150

Correu d'agraiment amb informació de les accions que esportin a terme + 4 Lamines d'un dibuix del municipi feta per artista local + Llibre de poesia d'escriptor local

Correu d'agraiment amb informació de les accions que es portin a terme aixís com informació de les despeses + Lamina dibuix Castell dels Torelló + Torre d'aigua + Font del BasaletBasalet firmada per autor.
Llibre de poesia d'autor local

> 00 Backers

Contributing € 200

Correu d'agraiment amb informació de les accions que esportin a terme + Col-lecció sencera de lamines emblematiques del municipi + Llibre de poesia

Correu d'agraiment amb informació de les accions que es portin a terme aixís com informació de les despeses + Colecció sencera de lamines emblematiques del municipi.
Llibre de poesia d'autor local

> 01 Backers

Contributing € 500

Sopar + Correu d'agraiment amb informació de les accions que es portin a terme aixís com informació de les despeses + Colecció sencera de lamines emblematiques del municipi. Llibre de poesia d'autor local

Correu d'agraiment amb informació de les accions que es portin a terme aixís com informació de les despeses + Colecció sencera de lamines emblematiques del municipi.
Llibre de poesia d'autor local
Sopar per a 2 persones a un restaurant del municipi

> 00 Backers

About this project

Aturem l'autorització per part de l'ajuntament de l'ampliació de l'escorxador ubicat al nucli urbà de Sant Vicenç de Torelló

Needs Task Minimum Optimum
Previsió inicial de despeses Jurídiques
Sufragar les despeses inicials dels lletrats per la defensa dels veïns
€ 2.500
Cost final del contensios administratiu
Sufragar les despeses totals dels lletrats per la defensa dels veïns
€ 3.000
Total € 2.500 € 5.500
Necessary
Supplemental

General information

Al cor de la Vall del Ges, a Sant Vicenç de Torelló (Osona), hi ha una indústria càrnica molt gran, situada al costat mateix dels habitatges del barri “de l’escorxador”, i que exporta carn de porc a 45 països.

Durant anys els veïns hem hagut de suportar infinitat de molèsties de tot tipus per aquesta causa:

 • Pudors: de sang, de pèl socarrimat, de carn podrida, de pixums i d’amoníac;
 • Brutícia
 • Crits del bestiar
 • Sorolls a tota hora
 • Camions anant i venint

Es tracta d’una indústria que ha incomplert sovint les normatives sobre producció, sobre aigües residuals, sobre obres, que ha creat problemes ambientals, i que acapara gran part dels recursos hídrics del poble.

Plou sobre mullat: la comarca d’Osona és una de les més castigades pel creixement continu de la ramaderia intensiva del porc que ha beneficiat unes poques grans empreses en detriment dels petits productors, i que està contaminant els aqüífers , la terra i l’aire.

A primers d’octubre, l’ajuntament, malgrat que les molèsties als veïns han estat constants i els seus danys ecològics notables, va aprovar per decret d’alcaldia la reparcel·lació de terrenys que demana l’industria càrnia, la qual cosa li permetrà duplicar les instal·lacions actuals fins arribar més de 26.000 m2 de sostre.

Desestimats els recursos a l’ajuntament, els veïns ens veiem amb el deure de presentar un recurs contenciós administratiu per tal que la justícia resolgui si el procediment per part de l’ajuntament ha estat correcte.

Volem impedir que creixin també les molèsties cap als veïns i cap al medi ambient.

L’únic camí que ens queda ara és acudir a la justícia, a un tribunal neutral que valori aquesta enorme ampliació de l’escorxador al costat mateix de les cases dels veïns i del poble i les conseqüències ambientals i socials que comportarà i especialment si el procediment que s’ha dut a terme és el correcte.

El cost per la gestió judicial és de 5.500€ aproximadament.

Description of the project. Main features, strengths and differentials.

Volem recollir els 5500€ del cost de les despeses juridiques.

Desestimats els recursos i al·legacions a l’ajuntament, els veïns ens veiem abocats a presentar un recurs contenciós administratiu per tal que la justícia resolgui si el procediment per part del’ajuntament i de l’empresa ha estat correcte.

aturem-l-ampliacio-del-escorxador.png

Why this is important

Després de més de vuit anys d’esforçar-nos de manera organitzada per aconseguir una planificació urbanística per al municipi que no suposés un atemptat a la qualitat de vida i al medi natural i ambiental i a la salut de les persones i molt en especial per evitar el creixement excessiu del ja enorme escorxador que s’ha anat desenvolupant a tocar dels habitatges de Sant Vicenç de Torelló, i després de que
el consistori ha desatès les nostres reivindicacions i ha desestimat les al·legacions i els recursos presentats no ens queda altra via que apel·lar a la Justícia a través d’un recurs contenciós administratiu, però no disposem de prou mitjans econòmics per afrontar la via judicial per tal d’aturar la legalització de l'ampliació de l’escorxador, i que suposa duplicar les instal·lacions de la indústria càrnia existent.

Aquest projecte de finançament va dirigit en primer lloc a les persones veïnes de l’escorxador però també a les que viuen al conjunt del terme municipal i dels tres municipis veïns de la Vall del Ges que també suporten les molèsties per l’activitat d’aquesta indústria càrnia i dels seus diversos incompliments de la normativa. I en darrer terme també ens dirigim a qualsevol ciutadà que consideri que la comarca
d’Osona (com d’altres del territori català) pateix un sobredimensionament de la industria intensiva del porc totalment insostenible per l’acaparament de conreus, per l’aigua que consumeix i pel cost ecològic que suposa l’activitat, pel que fa a la contaminació dels aqüífers, de la terra i de l’aire.

photo-2021-12-03-13-30-42.jpg img-7245.jpg

Team and experience

Som una plataforma de veïns de Sant Vicenç de Torelló que fa anys que ens enfrontem al sobredimensionament d’aquest escorxador i molts dels quals ja vàrem mobilitzar a partir de l’any 2001 constituint la Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges i es va aconseguir aturar tres projectes successius de tèrmiques incineradores de residus a la vall del Ges.

En aquesta ocasió, comptem amb el suport d’entitats mediambientals que treballen a la comarca i que formen part de la Federació d’Ecologistes de Catalunya: l’Associació Mediambiental Vall del Ges.Net , el Grup de Defensa del Ter, GdT, així com també de la Vall Verda.

au8a3601.jpg img00021.jpg

Social commitment

Sustainable Development Goals

 • Good Health and Well-Being

  Ensuring healthy lives and promoting the well-being for all at all ages is essential to sustainable development.

 • Clean Water and Sanitation

  Clean, accessible water for all is an essential part of the world we want to live in.

 • Responsible Production and Consumption

  Responsible Production and Consumption

 • Climate Action

  Climate change is a global challenge that affects everyone, everywhere.

 • Life Below Water

  Careful management of this essential global resource is a key feature of a sustainable future.

 • Life On Land

  Sustainably manage forests, combat desertification, halt and reverse land degradation, halt biodiversity loss